Συμβουλές χρήσης για ενεργειακά τζάκια

Συμβουλές χρήσης για ενεργειακά τζάκια

Το συνεργείο που θα αναλάβει την τοποθέτηση και κατασκευή του ενεργειακού τζακιού θα πρέπει να είναι εξειδικευμένο και να γνωρίζει όλους τους κανονισμούς που απαιτούνται για την σωστή και ασφαλή λειτουργία του ενεργειακού τζακιού. Η επιχείρηση μας δεν φέρει καμία ευθύνη σε αντίθετη περίπτωση. 

Τα πρώτα ανάματα του ενεργειακού τζακιού απαιτούν λίγη προσοχή. Το πρώτο άναμμα πρέπει να γίνει ελεγχόμενα, με λίγα ξύλα, χωρίς να δοθούν μεγάλες και απότομες θερμοκρασίες στη μαντεμένια εστία. Στο επόμενο άναμμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερα ξύλα και να αυξήσουμε σταδιακά τις θερμοκρασίες. Γενικότερα τα 8-10 πρώτα ανάμματα πρέπει να γίνουν κατά αυτόν τον τρόπο αυξάνοντας σταδιακά τις θερμοκρασίες από άναμμα σε άναμμα. Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε 2-3 ανάματα στη διάρκεια μιας ημέρας αρκεί η μαντεμένια εστία να κρυώνει ενδιάμεσα. Φροντίστε ώστε αυτά τα 8-10 πρώτα ανάματα να γίνουν πριν χρειαστείτε το ενεργειακό τζάκι σας ώστε να αντιμετωπίσετε κάποιες μυρωδιές που θα παρουσιαστούν στο 3ο-4ο άναμμα. 

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Αν η μαντεμένια εστία σας έχει σε κάποια σημεία πλαστικοποιημένες επιφάνειες (π.χ μπρούτζινο πλαίσιο γύρω από το κρύσταλλο), αυτές θα πρέπει να αφαιρεθούν προσεκτικά ακόμη και αν χρειαστεί να βγει το κρύσταλλο για να γίνει αυτό. 

Καθαρισμός καμινάδας

Η καμινάδα σας πρέπει να καθαρίζεται υποχρεωτικά κάθε έξι περίπου τόνους ξύλου που καίτε εφ` όσον το ενεργειακό τζάκι λειτουργεί με κλειστή την πόρτα της εστίας. Αν το ενεργειακό τζάκι μας λειτουργεί πολλές ώρες ανοικτό ή αν τα ξύλα που χρησιμοποιούνται είναι χλωρά, ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται πιο τακτικά (ανά 3-4 τόνους ξύλου). Διατηρώντας καθαρή την καμινάδα μας εξασφαλίζουμε τη σωστή και ασφαλή λειτουργία του ενεργειακού τζακιού μας. 

Καυσιμη ύλη

Η καύσιμη ύλη, παίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία και απόδοση του ενεργειακού τζακιού μας, Επιλέξτε λοιπόν το είδος ξύλου που επιθυμείτε και προμηθευτείτε το έγκαιρα ώστε να είναι στεγνό και ξερό. Συνήθως μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκουμε στην αγορά ικανοποιητικά ξερό ξύλο. Πρέπει να σημειωθεί πως το ιδανικό ξύλο είναι αυτό που έχει κοπεί από το δέντρο προ διετίας, καθώς και ότι έχουμε σοβαρές διαφορές στη θερμαντική απόδοση εναλλάσσοντας ποικιλίες ξύλων. 

Αξιόλογο επίσης είναι πως το ξύλο όταν κόβεται από το δέντρο περιέχει 75% υγρασία (περίπου όπως ο ανθρώπινος οργανισμός) ενώ μετά από αποθήκευση 18 μηνών η υγρασία πέφτει στο 25%. Oλα αυτά βέβαια μεταβάλλονται ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν κατά την κοπή και την αποθήκευση. 

Πως κατασκευάζεται και πως λειτουργεί ένα φυσικά αερόθερμο ενεργειακό τζάκι

Οταν το ενεργειακό τζάκι μας λειτουργεί με κλειστή πόρτα;

Πρέπει και το συρτάρι της στάχτης να είναι κλειστό, έτσι ώστε ο αέρας που περνά στο χώρο καύσης να ελέγχεται απόλυτα από τις ειδικές ρυθμιζόμενες θυρίδες. Αν ο αέρας που περνά στο χώρο καύσης υπερβαίνει την μέγιστη προβλεπόμενη ποσότητα (αν π.χ. διατηρούμε κλειστή την πόρτα του ενεργειακού τζακιού και ανοικτό το συρτάρι της στάχτης) τότε δημιουργείται υπερθέρμανση που μπορεί να προκαλέσει ζημιές στη μαντεμένια εστία ή ακόμη και στην καμινάδα. 

Κατά τον καθαρισμό της στάχτης αδειάστε το συρτάρι και καθαρίστε το διάτρητο δάπεδο της εστίας, αφήνοντας όμως μία ποσότητα στάχτης που θα παρέχει μία προστασία στη σχάρα καύσης. 

Καθαρισμός κρυστάλλου

Ο καθαρισμός του κρυστάλλου πρέπει να γίνεται με τα ανάλογα καθαριστικά και όχι με αιχμηρά αντικείμενα (σύρμα ή τη σκληρή επιφάνεια του σφουγγαριού) που θα «αγριέψουν» το κρύσταλλο δυσκολεύοντας έτσι τον καθαρισμό του- Διατηρήστε το κρύσταλλο καθαρό με ένα στεγνό βαμβακερό ύφασμα σκουπίζοντας την καπνιά όσο το κρύσταλλο είναι ζεστό, κάθε φορά που ανοίγετε για να βάλετε ένα ξύλο. Αποτελεσματικό επίσης είναι να σκουπίζετε με το ίδιο πανάκι την υγρή πάχνη που κολλά στο κρύσταλλο κατά το ξεκίνημα του ανάμματος η οποία αποτελεί προδιάθεση στο να κολλήσει η καπνιά. 

Αποφύγετε τη χρήση οινοπνεύματος

Αποφύγετε τη χρήση οινοπνεύματος ή βενζίνης για το άναμμα, διότι δημιουργούν «θερμικό σοκ» στη μαντεμένια εστία και κακό παράδειγμα στα μικρά παιδιά. Προτιμήστε τις ειδικές παστίλιες. Μια που ο αερισμός στο χώρο καύσης γίνεται από το δάπεδο, είναι προτιμότερο τα ξύλα να τοποθετούνται οριζόντια και όχι να πλέκονται όρθια. 

Το μόνο αναλώσιμο μέρος της μαντεμένιας εστίας, είναι το κεραμικό κορδόνι που βοηθά στο σφράγισμα της πόρτας. Ανάλογα με τη χρήση χρειάζεται αντικατάσταση ανά δύο ή τρία χρόνια. 

Αν θέλετε να φρεσκάρετε τη μαντεμένια εστία στο τέλος του χειμώνα, μπορείτε να την επαλείψετε με λίγο μηχανέλαιο αφού καθαριστούν καλά οι επιφάνειες με μία συρματόβουρτσα ή ακόμη να τη βάψετε με πυρίμαχη μπογιά. 

Το ΚΕΝΤΡΟ ΤΖΑΚΙΟΥ συμμετέχει στο χώρο της θέρμανσης με ξύλο από το 1980 στην πόλη του Βόλου, με δυναμική παρουσία και σε επιλεγμένα καταστήματα σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Πλοηγηθείτε και ανακαλύψτε μέσα από την ιστοσελίδα μας, τις εταιρείες που αντιπροσωπεύουμε και επιλέξτε αξιόλογα και πιστοποιημένα προιόντα θέρμανσης και μαγειρικής!